Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 21:17 - Дългият път към възхода
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
3



 Дългият път към възхода

 

     Керамичното производство, появило се през неолита като битова необходимост, през халколита достига равнището на важен атрибут при изпълнението на ритуални свещенодействия. Разнообразието в конструктивното и художественото оформление е в зависимост от предназначението на отделните керамични съдове. При това, украсата не е просто естетическа добавка, а носи символни послания към потребителите, различни за всеки вид керамични изделия. Майсторите грънчари се впускат в изработването на миниатюрни модели на светилища, както и на цели култови сцени.(Овчарово, Търговищко). Това навежда на мисълта за образователни пособия за подрастващите от висшите кръгове на обществото. Следва да се подчертае съпричастността на керамиците към най-висшата изява на цивилизацията от ІV хилядолетие пр. Хр.в „писмени” послания на и към посветените.( пинтадерата от Караново). Няколкото находки от този тип и намирането на къс от скала с няколко запазени  аналогични знака показват относително масовото разпространение на тази „писменост” по нашите земи (първа в човешката история). Особено това се отнася за пинтадерата като средство за мултиплициране на посланията. Може да се търси сходство с откритата в най-южната част на Балканския полуостров керамична плочка с неразчетеното линеарно писмо „А”.

 

 Халколитна епоха

 

         Добивът на злато и преработката му, като факт в човешката история, се появява за първи път по нашите земи. Златоносният пясък в реките е привличал вниманието на хората от най-дълбока древност, но са необходими специални познания за неговото оползотворяване. Натрупването им е приключило към началото на халколита или края на неолита. (Златните изделия от с. Хотница, датирани отпреди 5000 г.пр.Хр.) Към този период изобретателността на определена група хора е довела до освобождаването на златните частици от примесите и получаването на златен концентрат и  превръщането на огнището в металургична пещ. Преработката на кюлчетата от злато до съответните изделия изисква също специфични умения, характерни за златарската професия. С напредването на технологията е преминато и към златодобив от изкопаеми златни жилни находища. Още от самото начало изделията от злато са насочени към йеарархичната върхушка на обществото, затова златарите попадат под покровителството на вожда и неговото обкръжение. Златарският занаят се превръща в изкуство от най-висок ранг – главна опора на формиращата се уникална цивилизация по нашите земи. Ваятелите златари са в състояние да задоволят всички изисквания, отправени към тях.

         Медодобивът хронологически следва след златодобива поради факта, че медодобивната металургична практика е по-сложна от златодобивната. Затова е необходимо натрупване на допълнителни знания и умения, което е станало с течение на времето. Производството на медни оръдия на труда се превръща в могъщ фактор за развитието на обществото. Макар неолитните изделия да продължават да се използват, те все повече са изтласквани на заден план, поради по-ниската си производителност. Медта и медните изделия се превръщат в център на търговските взаимоотношения между отделните племенни формирования. Големите медни находища по нашите земи позволяват да се формират при рудниците металургични центрове, където се произвеждат значителни за времето си количества мед. Високите леярски и ковашки качества на медта дават възможност да се задоволяват разнородните потребности на обществото – от битови до ритуално-обредни. Медта заема водещо място при формирането на цивилизационния процес през тази епоха във всички циливизационни центрове на планетата. Характерно за нашите земи е това, че в редица местни сулфидни медни руди се съдържа и арсен. При преработката на такива руди той преминава в медта, повишавайки нейната твърдост. Това практически е вече не просто мед, а арсенов бронз. Качествата му многократно надвишават функционалните качества на медта. Търсенето на такива изделия нараства рязко. Позициите на племената производители укрепват и те стават лидери в целия регион.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66827
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031