Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 22:18 - Орфизмът за смъртта и вечността
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1997 Коментари: 0 Гласове:
5



 Орфизмът за смъртта и  вечността

 

         Орфизмът разглежда духовните постижения като оставащи при хората от следващите поколения. Иначе не би имало приемственост, не би съществувал „заветът на предците.” Ако нетленната вечна духовност се съвместява с тленните, временните човешки тела, то неестествено е тя да изчезва със смъртта на хората. (Действително, нима след смъртта си Леонардо и Рембранд, Шекспир и Сервантес, Моцарт и Бетховен са изчезнали от живота на хората?)

         Това се отнася, естествено, за силно изявените в духовно отношение личности, чиито постижения интересуват и вълнуват хората от следващите поколения. Всички останали души с течение на времето се „разпадат” и „потъват” в небитието. Не напразно и до ден днешен са останали от времето на Орфей помените на 9-тия, 20-тия и 40-тия ден след смъртта, които би следвало да се разглеждат като етапи на този процес.

         Тук може да бъде направена аналогия с възприетата  от съвременната наука теза за полуразпад на радиоактивните елементи. С гениалната си прозорливост Орфей е предусетил наличието на такава закономерност при неустойчивите субстанции.

         Орфей предлага на историята съвсем оригинално решение на  проблема за смъртта не намерило място в другите цивилизации от тази епоха. За него може да се съди по мита за смъртта на Орфей. Същността е в това, че тялото му е разчленено, а от отделните части продължава да се излъчва жизненост – Орфеевата душа. В този мит отмъщението на вакханките е само тенденциозна митологична украса. Има и археологически доказателства от по-късни периоди. В разкрити орфически погребения са намирани части от скелети, което не се наблюдава в масовите некрополи. Този подход се радва на приемственост в християнската религия във вид на култ към светите мощи. Части от телата на канонизираните за светци са разпръснати по цял свят, за да въздействат благотворно върху вярващите при съприкосновението им с тези мощи.

         Има и многобройни артефакти, представляващи друг вариант на този подход. Става дума за скалните ниши. Издълбани високо в скалите, те са разположени така, че максимално да се огряват от слънцето и да бъдат възприемани от хората. Изпълнявайки ролята на погребални урни, в тях е поставян прахът след кремацията на орфици или представляват символни знаци за орфическите дела.

        С гениалната си  прозорливост Орфей е предвидил направеното в наши дни откритие за холографската структура на вселената. Това означава, че цялото е закодирано във всяка негова отделна частица, в която се съдържа информация, характеризираща същността му. 



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66831
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031