Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 00:14 - Орфизмът в желязната епоха
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1238 Коментари: 1 Гласове:
3



 Орфизмът в желязната  епоха

 

         С настъпването на желязната епоха за тракийското общество става все по-трудно да спазва пацифистките орфически правила. Враждебност и агресия дебнат отвсякъде. Желязото диктува нравите. На траките се налага да реагират в съответствие с принципа „зъб за зъб, око за око”. За това съдим по документираните събития от времето на елинизма – съпротива срещу походите на Филип и Александър Македонски по тракийските земи. Такава е и реакцията при нахлуването на римските легиони на Балканите.

         Има красноречив пример за благосклонно приемане на мирни нашественици  от страна на тракийските племена.Така е при колонизирането на тракийското Черноморско крайбрежие през периода VІІ-VІ в. пр.Хр. То има своята обективна основа. Към това време морските простори са преразпределени. Наложено е господството на морските народи в т.ч. и на гърците.Тракийското корабоплаване е изтласкано встрани. Гръцките колонисти, основавайки своите полиси, могат да осъществяват търговията по море с традиционните тракийски стоки. Това е изгодно и за двете страни. Тракийските владетели са до такава степен благосклонни, че са готови за сключване на съвместни бракове. Девойки от тракийската аристокрация се омъжват за гръцки първенци от полисите, носейки със себе си богата зестра. Към зестрата се включват и тракийски земи, които стават гръцка собственост. Например част от Медни рид с медодобива си става притежание на град Аполония.

         Този пример показва, че хуманно-пацифисткото орфическо учение е пуснало здрави корени в тракийското общество, които се наблюдават стотици години по-късно.

         През периода след Vв.пр.Хр. устоите на орфизма в тракийското общество са разклатени под силното въздийствие на античната гръцка цивилизация. В произведенията на изкуството се появяват мотиви от гръцкия пантеон (Панагюрското и Рогозенското съкровище). Това показва, че през този период надделява политеизма над орфическия монотеизъм. Нарушено е и едно от табутата на орфизма – появявят се първите тракийски полиси (Севтополис, Кабиле).

         Тракийската аристокрация, макар да е в значителна степен във васална зависимост, запазва своята самостоятелност. Присъщите й разкош и лукс дават основание често да се твърди, че апогеят на тракийската цивилизация е именно през този период.Действително, Панагюрското златно съкровище е изработено с  блестяща виртуозност. То е шедьовър, с който може да се гордее всяка, в т. ч. и най-развитата цивилизация. Остава усещането за показност и лукс. Неговата функционалност е ограничена. Не са малко примерите, които показват, че тракийското начало, поне за аристокрацията е в отстъпление. За това свидетелстват изобразяваните сцени от гръцкия пантеон и срещаните надписи, изписани с гръцки букви.



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
3



1. li4kata - Изключително интересен блог, г-н ...
06.02.2012 16:08
Изключително интересен блог, г-н Денев!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66822
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031