Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2012 21:48 - Възходът на гръцката античност
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1507 Коментари: 0 Гласове:
4



 Възходът на гръцката античност

 

          От средата на І хилядолетие пр. Хр. в условията на политическа и военна конфронтация в метрополията и в гръцките колонии се изявяват отделни изключителни творци и цели школи в области като литература и изкуство, история, философия, математика и астрономия.

         В своята борба за утвърждаване творческите школи се противопоставят една на друга, достигайки до взаимно отрицание. Това е особено характерно за философските школи. Разработването на идеалистическото и материалистическото направление в тях е типичен пример за абсолютна несъвместимост.

         Ритуалните орфически игри са заменени с театрални постановки, произведенията на тракийското изкуство, предназначени за индивидуално възприемане – с импозантни архитектурни и скулптурни произведения и ансамбли, образното възприемане на света – с понятийно-логическо.. Наблюдава се тотална промяна в цивилизационния модел. Започва нова ера в научното и културното развитие на Европа.

         Към този период е изживяно директното въздействие чрез музика и слово върху тълпата. Доведена е до съвършенство писмеността чрез адаптиране на линеарното писмо „В”, допълнено със знаци от финикийската писменост. Това позволява да се документират за следващите поколения постиженията на отделните творци. Именно тогава е записан и Омировият епос – стотици години след смъртта на автора (авторите). Опитите да бъдат записани и орфическите химни са обречени на провал, поради категоричното противопоставяне на властите. Първите им  записи са от много по-късно време и са осъществени в южната част на Апенинския полуостров.

         Всяка декларирана съпричастност към орфизма в гръцкото общество се преследва. Питагорейската школа, обявила се като неоорфическа, е била прогонена от града, в който е развивала дейността си, заради практикуването на езотеричната част от орфическото учение.

         Тук следва да се отбележи, че развитието на обществото през почти хилядолетния период след смъртта на Орфей е позволило да бъдат освободени от синкретизма и развити всеобхватно и задълбочено редица орфически идеи. Примерът на питагорейците е показателен. Те разработват в детайли числовата характеристика на света – част от възгледите на Орфей. Вселената е хармония от числа, на която трябва да съответстват и редът в обществото. За доказване на тази си теза питагорейците разработват основните положения на аритметиката и геометрията, разкриват ирационалните числа, дават математическо обяснение на движението на небесните тела. Наред с това те дешифрират математическите закони на музиката, като изследват звуците, които могат да бъдат извлечени от струните на лирата. „Всичко в природата може да се обясни със съзвучията от струните на една лира”. В това се съзира сигнал, че питагорийците са търсили научно обяснение на Орфеевия музикален феномен.

         Цивилизацията, зародена в гръцката античност, макар и изпъстрена с противоречия, шества и до днес. След хилядолетието на Европейското средновековие тя се възражда през Ренесанса, за да разгърне могъществото си чрез индустриалната и научно-техническата революция.



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66819
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031