Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 21:57 - Пътешествията на Орфей
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1548 Коментари: 0 Гласове:
4



 Пътешествията на Орфей

 

         Пътешествията на Орфей из съседните региони са приети от изследователите на тази епоха като подразбиращи се от само себе си. Дискусия възниква, когато трябва да се определи целта им. Тезата е, че те са свързани с пребиваване в жречески школи, където Орфей се обучава и стажува.

         С не по-малко основание може да се приеме и тезата, че тези посещения са на утвърден вече философ и мистагог, който обменя опит със себеподобните си. За такова общуване безспорно са необходими полиглотски способности, познаване спецификата на тези затворени общества, както и нужният авторитет на Орфей, за да бъде приет като „равен с равните”.

         Пребиваването на Орфей в Египет е от особено значение за определяне на историческата епоха, в която е живял. Египетската цивилизация е стриктно исторически документирана и това е основанието да бъде лансирана тази теза.

         Орфей се появява в Египет по времето на Аменхотеп ІІІ и бързо се ориентира в напрегнатата обстановка в столицата Тива. В жреческите среди  се утвърждава със своите музикални и психотронични способности. Светогледните му убеждения, които влизат в противоречие с тези на жречеството, остават на заден план. Лансирани пред фараона, те срещат не само неговите симпатии, но и одобрение. Орфей бива приет в тесния кръг от приближени на владетеля. В продължителните и обстойни обсъждания на монотеистичния Орфеев възглед, Аменхотеп ІІІ се убеждава в необходимостта от целенасочена подготовка за провеждане на религиозно-социална реформа в Египет. Още повече, че в икономическата сфера си пробива път все още незрялата, но вече набираща мощ средна класа. Поради нарушеното си здравословно състояние, той не счита момента за решителна битка с духовенството за подходящ. Има и още един проблем. Наследникът на трона е невръстно дете. Необходимо е да бъде възпитан в орфически дух. Като единствено правилно решение, вероятно, е възприето назначаването на Орфей за учител и наставник на бъдещия фараон.

         Предразположението на Аменхотеп ІІІ към Орфей се изразява не само в духовната  близост между двамата, но и във възрастовата. Възможно е те да са връстници. Това означава, че Орфей е роден на прага между ХV и  ХІV в.пр.Хр. или в първото десетилетие на ХІVв.пр.Хр.



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 67005
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930