Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 23:20 - Краят на египетския орфизъм
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1608 Коментари: 0 Гласове:
4



 Краят на египетския орфизъм

 

         Периодът на религиозно-социалните промени в Египет е твърде кратък. Обхваща само двете десетилетия от царуването на Ехнатон. Причините за рухването на египетския орфизъм се крият в икономическия и духовия живот в държавата по това време. Големите разходи, свързани с изграждането на новата столица, предизвикват сътресение в икономиката. Духовенството подклажда недоволство сред населението, възпитавано в старите традиции поколение след поколение. Средната класа, прегърнала промените, все още не е достатъчно укрепнала, за да устои на натиска. Военните също се противопоставят на Ехнатон. Хетите лишават Египет от властта му над Сирия. Реставрацията става необратима необходимост.

         Още в началото на своето царуване младият и болнав фараон Тутанкамон е принуден от духовенството да се отрече от реформите на баща си  и да върне обществената система в старото русло. Настъпва краят на египетския орфизъм. Макар и отчитащ повеите на времето в новото царство, той се оказва неприемлив за ретроградно настроеното мнозинство.

         Отмъщението на духовенството за временно отнетите му привилегии е жестоко. Столицата на Ехнатон е разграбена и унищожена. Самият фараон е анатемосан, прикачени са му обидни епитети – изменник, родоотстъпник и др. Осквернен е даже гробът му.

         Възможно е Орфей, вече в напреднала възраст, като върховен ръководител на орфическите школи, осеяли не само тракийските земи, да е проследил погрома над египетския орфизъм през втората половина на ХІVв.пр. Хр. след смъртта на Ехнатон през 1334 г.пр. Хр.

         Част от промените, главно в областта на изкуството, остават трайно в живота на египетското  общество и през следващите епохи и египетският монотеизъм във вид на неантропоморфния единен бог Атон се претворява по-късно в еврейския Яхве, християтския Саваот и мохамеданския Аллах.



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66965
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930