Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2012 22:37 - Заключителни акорди
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1884 Коментари: 0 Гласове:
6



                   Заключителни акорди

         За формирането на тракийски етнос още през Халколита съдим по думите на Херодот, че „траките са втори по големина народ след индийците и ако се организират, могат да управляват света”. Тези думи се тълкуват често като указание, че воюват помежду си. Това не отговаря на истината, защото тези около стотина тракийски племена, дислоцирани върху територията на днешна България, живеят в хармония и междуплеменни споразумения без да има нужда да воюват с когото и да било. Това е първият допълнително привлечен факт за миролюбието на траките (извън фактите, изложени в текста).

         Вторият факт се отнася до нахлуването на римските легиони на Балканите. Съпротивата на бесите е принудила римляните да настроят две тракийски племена едно срещу друго. За целта те отнемат светилището на Дионис от бесите и го предават на одрисите. Самата конфликтна ситуация е представена от римски автори в крайно негативна светлина за бесите.

         Третият факт е мисията на Никита Ремесиански като христиански проповедник сред бесите. Ако животът и проповедите му протичаха във враждебна обстановка (както се твърди за бесите), то той би бил поредният великомъченик, отдал живота си за христовата вяра, а не светец за бесите.

        Тракийската цивилизация заедно със своето развитие през Халколита, води почти пет хилядолетия Балканите по пътя на хармонично развитие. Пита се има ли друга цивилизация в човешката история, която да е дарила човечеството с толкова дълъг и мирен период на развитие.

        Приносът на Орфей без преувеличение може да бъде определен като изключителен. С извеждането на духовното начало у човека на преден план той разкрива   необятните възможности за развитието на човечеството. Утвърждаването на крайните ценности във вид на „завета на предците” ограничава възможността за унищожаване на наследените ценности.

         Наред с неговата прозорливост, подчертана в текста, за бъдещи научни постижения, които той прилага изпреварващо, в същото време има отбелязани и негови несполуки.

         На първо място, това е тезата за единното начало, установяващо всемирна хармония, съгласно съвременните разбирания на астрофизиците. С големия взрив (единното начало) не се установява такава хармония, напротив разрушава се симетрията между четирите известни сили на взаимодействие – силните, слабите, електромагнитните, гравитационните. След големия взрив, след поредица от космически катаклизми докато се стигне до последните няколко милиарда години, чийто относително спокойствие е позволило възникването на живот  във Вселената.

         Другата несполука на Орфей е в неговото убеждение, че хората не трябва да демонстрират надмощие над природата. Той не е допускал, че човечеството ще се размножи до такава степен, че да живее стотици метри над земята.

         В своето учение Орфей извежда на преден план най-важните въпроси за човешкото съществуване. В различни модификации, при възходи и падения. В различни модификации отговори са търсени от самото начало на човешкото съществуване. Гениалността на Орфей се изразява в разкриването на тяхното единство и взаимообвързаност. След него пътя е един – разширяване, задълбочаване и конкретизация на отделните постановки.

        

        

        

 

 

 



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66777
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031