Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 14:07 - ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ОРФЕЙ И ОРФИЗМЪТ
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1934 Коментари: 2 Гласове:
6



 ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ОРФЕЙ И ОРФИЗМЪТ

(дискусионна възстановка)

 

 

                         посвещава се на 40-годишния

юбилей на Института по тракология


НЕДООЦЕНЕНАТА ПРЕДИСТОРИЯ

 

         Настъпването на новокаменната епоха разпалва няколко цивилизационни огнища на планетата, в това число и по нашите земи. Причината  е в благоприятната промяна на климата, подобрила съществено условията на живот. Развитието на скотовъдството, земеделието и занаятите променя коренно бита на хората и устройството на обществото. Възникването на йеархична разслоеност предполага възможността за централизирано управление, а свободното време на отделния човек – за обогатяване и усъвършенстване на светогледа му.

         Наред с тази главна прредпоставка за развитието на обществото има и друга, не по-маловажна, която определя спецификата, своеобразието, физиономията на дадена цивилизация. За условията на нашите земи това е автохтонността на населението още от периода на първия homo-поток, заселил Европа. Тук не се засяга свързаният с миграцията проблем за индоевропеизацията на местното население, който в известна степен принизява тезата за автохтонността.  Това няма особено  значение, т. к. десетките хиляди поколения са изучавали особеностите на населените от тях земи при различни климатични условия и са предавали своя опит. Така се е оформил заветът на предците, чиито изисквания

са задължителни за спазване. В него майката-земя е издигната в ранг на главно божество, стоящо над всички и всичко. Недопустими са действия, излизащи извън рамките на безпрекословното подчинение на нейната воля.

         Доказателства за това твърдение ще намерим в разкритите селищни могили от неолита, халколита и бронзовата епоха. Те са малки, ненатрапващи се.  Прави впечатление продължителността на живота в тези селища, обхващаща стотици и хиляди поколения. Земните площи, които ползва това население, са до няколко десетки кв. километра. Това показва, че при разгръщането на земеделските и скотовъдните дейности не се изтощава и деформира природната среда, което да налага миграционни процеси, свързани с конфликти с населението от съседните селища. Освен това не са открити никакви строежи, свидетелстващи за надмощие над природата. Във всеки от тези малки региони има една или повече природни забележителности, които местните хора са превърнали в светилища. Светилищата са място за поклонение, жертвоприношения, извършване на обредни и ритуални дейности. Светилищатата се използват и като своеобразни обсерватории, позволяващи да се наблюдава  настъпването на пролетното равноденствие, лятното слънцестоене, есенното равноденствие и зимното слънцестоене – ориентирите за промяната в сезонното поведение на хората. Свързаните с тях традиции са толкова трайни, че отзвуци се наблюдават и до наши дни. Например оплождането на Земята от Слънцето в есенното равноденствие води до раждането на богато плодородие в деня на лятното слънцестоене. ( И досега се чества вълшебството на еньовските билки).

         Изложеното до тук дава основание да се твърди, че нашите земи са превърнали Homo habilis през дългите исторически епохи в трудолюбив и миролюбив Homo sapiens с природосъобразен начин на живот. Агресията е привнесена значително по-късно от нахлуващите през Дунава племена с цел грабежи и разрушения, а не съзидание.




Гласувай:
6



Следващ постинг

1. sparotok - интересно
22.01.2012 14:29
Хубав постиг, хареса ми!
цитирай
2. nestinar - Чудесно написано!
24.01.2012 16:48
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66830
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031