Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 19:33 - Бронзовата епоха
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1686 Коментари: 0 Гласове:
5



 Промените

 

         Към края на третото и началото на второто хилядолетие пр. Хр. в рамките на великото преселение на народите по нашите земи нахлуват различни племена. Те биха могли да бъдат охарактеризирани по следния начин:

         - на първо място това са сродни племена от съседни не толкова плодородни райони. Те се вписват безпроблемно в местните условия, заемайки терени  в близост до вече заселените;

         - на второ място са племената, които в относително кратък период от време усвояват бита и културата на местните хора и остават тук за постоянно, настанявайки се на незаети площи;

         - на трето място са племената, които за известно време съжителстват с местните племена, усвояват част от техните знания и умения и след това се придвижват на юг;

         - на четвърто място са племената, които са с друга светогледна нагласа. Те сравнително бързо се придвижват към южната част на Балканския полуостров. Това са племената, които в последствие оформят гръцкия етнос;

         - на пето място са племената, които нахлуват с цел грабеж. Тяхната агресия е причината, която налага да се появят за първи път по нашите земи отбранителни съоръжения и да се формират военизирани сили за оказване съпротива на агресора.

         Настъпилото етническо многообразие нарушава автохтонността на местното население, но предлага добри перспективи за бита и културата на бъдещия етнос, повишавайки адаптивността му към непрекъснато променящата се обстановка по нашите земи.

         Промяната в производствената дейност, свързана с производството на оръжия, се оказва също трайна, защото насилието, агресивността и завоевателните стремежи стават ръководно начало в поведението на редица племенни държавни формирования в следващите епохи.

         В същото време, промените в тяхната цялост подпомагат за освобождаването на светогледа от наследения наивитет и способстват за неговото „осъвременяване”, т.е. за формиране светогледа на тракийския етнос с неговата рационалност, емоционалност, мистичност.

 

Постиженията през бронзовата епоха

 

         Към началото на ІІ хилядолетие пр. Хр.  е приключен процесът по преоборудването на металургичното производство по нашите земи. Осигуреният калай, резултат на разменната търговия с близки и по-далечни региони, е позволил да се премине към производството на калаен бронз и изделия от него за нуждите на бита и отбраната. Предимствата са безспорни – много по-високи експлоатационни качества от тези на медта, по-ниска температура на топене, значително по-добра тънколивкост. Това позволява да бъдат разработени и внедрени в масова употреба калъпи от две и повече части за прецизно отливане на изделията. Увеличен е рязко асортиментът от оръдия на труда. Разработени са и оръжия за водене на бойни действия на определена дистанция и в непосредствена близост.         

         Към този период от време най-уязвимите селища вече са защитени с каменни крепостни стени срещу нашествия. Всичко това променя „завета на предците”, изграден изцяло на принципа на пацифизма. Поведенческият модел на местните племена е съобразен с новите реалности, в които проблемите се решават със сила, а не толкова с взаимоизгодна размяна на ценности. Това налага често да се създават междуплеменни обединения – фактор за формирането на тракийския етнос.

         До средата на ІІ хилядолетие пр. Хр. са придобити нови знания и умения, някой от които надскачат съвремието си със столетия и хилядолетия. Сплавянето на медта с калай навярно е било предпоставката да се разработят и други сплави. Така се стига до идеята да се разработи златно-сребърно-меден припой, с който да се свързват отделните части на изделията, предимно от злато, изработени чрез пластична деформация ( чрез изковаване.) По този начин се замества закрепването на отделните части чрез занитване и наклепване. Това повишава качеството и  естетическата ценност на изделията. Такъв припой е сплавта със съвременно наименование електрон, която е използвана във Вълчитрънското златно съкровище. Тази технология не е била достъпна на другите цивилизации от това време (например египетската).

         Друго изключително постижение е разработването и приложението на технологията ниело, изразяваща се в нанасянето на черни изображения върху златна повърхност. Това нововъведение се наблюдава в два от предметите на Вълчитрънското златно съкровище. Въпреки силното си естетическо въздействие, тази новост не се наблюдава в другите цивилизационни центрове от тази епоха. Не само това. Технологията ниело е била преоткрита и назована така едва през средните векове в Европа.

         Връх на прозренческите открития на тракийските майстори е създаването на скачените съдове. Наблюдаваме го отново във Вълчетрънското златно съкровище. Това  постижение на човешкия гений остава недостъпно за цивилизациите през хилядолетията  до формулирането на хидравличния закон от Паскал към средата на ХVІІ в. Едва в индустриалната революция започва практическото използване на скачените съдове. Ако те бяха известни на римляните, не бихме наблюдавали сега десетките (и стотици) аквадукти на територията на обширната Римска империя. Биха били спестени колосални средства и сили.

         Успехите в материалната сфера превръщат тракийската племенна общност  във водеща сила в твърде широкия регион от Югоизточна Европа, обхващащ част от северното причерноморие, земите на север от Дунава, Балканския полуостров до Пелопонес, островите в северната част на Егейско (тогава Тракийско) море, протоците, земите около Мраморно море и северозападната част на Малоазийското крайбрежие. Господството е не само по суша. Тракийското корабоплаване има водеща роля в региона. Не е за пренебрегване и миграцията на части от тракийски племена в упоменатите територии. За отбелязване е, че  заселването протича без прилагане на сила, в относително дълъг период от време. За  това свидетелства Делфийското светилище. Изградено не в стила на двореца на цар Минос или като  Критския лабиринт, а в типично тракийски стил – природна даденост със специфика, позволяваща да бъде използвана като прорицалище.



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66780
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031