Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2012 23:49 - Орфеевият кодекс
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
4



 Орфеевият  кодекс

 

         Кодексите на поведение в обществото от времето на Орфей (и през по-късните епохи) се свеждат до утвърждаване на едноличната власт. На върховния владетел се гарантират неограничени права, а представителите на нисшите съсловия са задължени строго да спазват установената йерархия, като всяко отклонение се санкционира. Във вътрешен план пълномощията на владетеля се изразяват в налагане на данъци и повинности за населението в зависимост от владетелските намерения. Във външен план той има правото да води нападателни войни с оглед завоюване на нови територии и осигуряване на допълнителни източници за забогатяване. В личен план владетелят формира около себе си кръг от творци, които да създават литературни, музикални, художествени и архитектурни произведения, с които се възвеличава значението на неговата личност. С жреческата общност той води специална политика, защото това са тези, които му осигуряват още приживе божествен статут за пред тълпите. За целта му се налага да осигурява на жреческата каста определени имуществени и териториални привилегии.

         В Орфеевия кодекс също се залага на единоначалието и йерархичната структура на обществото с произтичащитите от това права и задължения. Разликата е в това, че се утвърждава съсловието на орфиците като духовен гръбнак на обществото без да се официализира чрез имуществени и други привилегии. Това прави авторитета му безспорен за всички слоеве на обществото и за всеки индивид по отделно. Ето защо достъпът на орфиците до масата от хора е не само безпрепятствен, но и желан. При сравняване с жреческото съсловие в египетското общество от същия период, се констатира поразителна разлика. Египетското жречество е насочило усилията си към установяване на духовен диктат над обществото и към извоюване за себе си на нови привилегии.

          За представяните от орфическия кодекс пълномощия на върховния владетел може да се съди по Вълчитрънското златно съкровище. В него виждаме аксесоарите, с помощта на които се извършват свещенодействия за навлизане в недостъпното, с цел извличане от там на прозренията, осветляващи бъдещето и мотивиращи вожда на племето в неговата дейност занапред. Това безспорно е достъпно само за епоптите – върховно съзерцаващите „епифанията на божеството”. Този ритуал се извършва в светилището от най-висок ранг в присъствието само на посветени. Главна фигура е върховният жрец – първият сред епоптите. Владетелят, също орфик, е сред най-високопоставените посветени.

         Има артефакти и литературни данни, от които да се съди и за подхода на Орфеевия кодекс към простолюдието. Ако разгледаме стенописите в пещерата Магура, ще видим, че тези изображения отразяват бита и светогледа на най-ниския слой от обществото. Изпълнени са в примитивен стил и с подръчни материали. Безспорно за тези хора целта на ритуалите се свежда до осигуряване на благополучие, плодородие, потомство, удовлетвореност от живота. Това е свързано с почитане на богинята Майка. В нейна чест се провеждат мистериални тържества два пъти в годината – преди настъпването на пролетта, за събуждане на природата, и през есента, между жътвата и сеитбата в чест на оплождането на Земята от Слънцето. Тридневните празненства се изразяват в обредни  пречиствания с пости и жертвоприношения. Надвечер се осъществяват шествия с факли от всички участници, а през нощта само посветени правят жертвоприношения с обредно пеене на химни и посвещения – провъзгласяване на нови мисти от кръга на предварително избраните.

         За широкото разпространение на тези ритуали съдим по описанието на Елевзинските мистерии, осъществявани недалеч от Атина, с главен жрец тракийският владетел Евмолп.



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66817
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031