Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2012 23:16 - Реформата в Египет
Автор: dennev Категория: История   
Прочетен: 1674 Коментари: 0 Гласове:
4



 Реформата в Египет

 

         Въпреки устойчивостта на светогледната, организационната и културната система в Египет е и исторически документирано и рухване, макар за кратък период от време. При това не са фиксирани никакви външни и вътрешни фактори, които биха могли да доведат до такива резки промени в светогледната, строителната и културната традиция. Практически е детрониран политеистичният божествен пантеон и е заменен с монотеистичния възглед с единствено божество във вид на слънчевия диск. Променен е и начинът за изграждане на храмовете. Отхвърлени са условностите в съществуващата изобразителна система, като се залага на реализма. Променен е и стереотипът в изобразяването на фараона и неговото най-близко обкръжение. Въведен е новоегипетският език. Жречеството е лишено от привилегиите, извоювани през вековете.

         Тези поразителни факти и досега не са намерили задоволително обяснение. Явно спонтанността и неочакваността на промените са изненадали летописци и историци и те не са успели да проникнат в същността на случващото се.

         При търсене на причините за тази религиозно-социална реформа, осъществена към средата на ХІV в. Хр., следва да се обърне внимание на обективните и субективните фактори през периода, предхождащ реформата.

         През първата половина на ХІVв.пр.Хр. фараон Аменхотеп ІІІ успява да доведе Египет до икономически възход. Той стопира възможните посегателства на хетите и провежда мирна политика с владетелите на Митани и Вавилония, като им праща богати дарове в злато.

Във вътрешната политика осъществява мащабна строителна дейност в столицата Тива, в Луксор и Карнак. Аменхотеп ІІІ има сериозни проблеми с жреческата каста, която предявява все по-големи претенции за превилегии в т.ч. и териториални. Той търси подходящ начин да парира амбициите им. Наверно се появява и идеята за реформата, осъществена от неговия приемник.



Тагове:   траки,   Орфей,   история,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennev
Категория: История
Прочетен: 66815
Постинги: 28
Коментари: 5
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031